Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Matični mleček


40 g – 40,00 €

 

Matični mleček je izloček hipofaringealnih in mandibularnih (žrelnih) žlez, ki leže ob čebelji glavi tik ob možganih. Izločajo ga mlade čebele dojilje, stare pet do dvanajst dni, katerih naloga je skrbeti za zarod-matico, čebele delavke in trote. Njihove žleze začnejo delovati šele po četrtem dnevu življenja in prenehajo izločati hranilni mleček po enajstem dnevu. Je bele do bledo rumene barve in gosto tekoč, značilnega vonja ter kiselkastega, rahlo pekočega in nekoliko sladkastega okusa. S staranjem postaja gostejši, v stiku z zrakom pa se lahko spremeni tudi barva.

Sestava

  • voda,
  • beljakovine,
  • maščobe,
  • rudninske snovi,
  • vitamini( B-kompleks, E, D),
  • maščobne kisline, sladkorji,
  • snovi, ki zavirajo razvoj številnih bakterij in plesni
  • aminokisline,
  • hormoni,
  • antibiotične snovi…

Matični mleček uporabljamo pri

  • boleznih krvi( slabokrvnost, preveč holesterola),
  • aterosklerozi,
  • bolezni dihal( bronhitis, bronhialna astma ),
  • splošni utrujenosti in depresiji,
  • impotenci,
  • menstrualnih in klimakterijskih težavah,
  • problemi s kožo,
  • kroničnih obolenjih ledvic,
  • želodčnih težavah,
  • sladkorni bolezni in presnovnih motnjah,
  • mišičnih obolenjih,
  • uravnava delovanje telesnih žlez,
  • krepi življensko moč
  • normalizira razvoj rasti pri otrocih

Priporočljiva uporaba matičnega mlečka

  • Najučinkonitejše je uživanje do 7g presnega matičnega mlečka na dan. S plastično ali leseno žličko zajamemo matični mleček, ter ga damo pod jezik, kjer se preko kapilarov takoj resorbira v kri in po nekaj minutah občutite blagodejno poživitev v telesu.
  • Vsakemu odraslemu priporočamo  terapijo 2x letno , in sicer spomladi in jeseni.50 g uživamo 30 dni po 2g matičnega mlečka na dan.
  • Za majhne otroke je 30 g na mesec in sicer 1g na dan v dveh delih, nato prekinitev za en mesec.
  • Za bolnike, obolele za rakom ali ob in po zdravljenju raka priporočamo 160-200 g na mesec (odvisno od telesne teže in obsega težav), kar je od 5,5 do 7,0 g na dan v dveh ali treh delih, 1 leto brez prekinitve.

Pravila za  uživanje in shranjevanje matičnega mlečka: !!!

  • Uporabljajte lesene ali plastične žličke.
  • Uživajte mleček tako, da ga položite pod jezik.Kapilare pod jezikom ga neposredno vsrkajo in s tem dosežete največji izkoristek.
  • En gram matičnega ima prostornino enega zrna graha.
  • Matični mleček se za krajše obdobje ( en mesec) shranjuje v hladilniku pri temperaturi od 0 do + 4°C, za daljše obdobje pa v zamrzovalniku, vendar ne več kot eno leto.