Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Med z dodatkom ameriškega slamnika

ameriški slamnik

130 g  – 7,50 €

Med z dodatkom ameriškega slamnika tako vsebuje domač pridelan med , dodan pa mu je izvleček ameriškega slamnika. Ameriški slamnik je znan imunostimulans, saj organizem okrepi ter ga dodatno zaščiti v času prehladnih obolenj in gripe.

dnevnik

Ameriški slamnik (znanstveno ime Echinacea purpurea) je vrsta cvetnic, ki pripada rodu Echinacea. Pogosto je zasajen v vrtovih in parkih kot okrasna rastlina, uporablja pa se tudi v zdravstvu, saj ima ugodne učinke na imunski sistem.

Do danes znane aktivne učinkovine v ehinaceji so alkilamidi, derivati kavne kisline (cikoreinska kislina), inulin, polisaharidi, maščobne kisline, ehinakozidi, eterično olje, smola, grenke snovi, betain, fitosteroli, rudninske snovi. Za pridobivanje teh učinkovin se uporablja tako korenina kot zel (listi, cvetovi).

Uporabnost ameriškega slamnika

Uporaba rastline ima dokaj dolgo zgodovino, saj so jo uporabljala številna plemena severnoameriških Indijancev za zdravljenje ran vseh vrst, za različna vnetja, pri pikih insektov in kačjih ugrizih, pri kašljanju, prehladu, zobobolih, vnetju žrela in grla, trebušnih krčih in celo gonoreji.

Ameriški slamnik ima protivirusne, protiglivične in antibakterijske lastnosti. Zato ga uporabljamo, ko smo izpostavljeni tovrstnim okužbam, imamo različna vnetja in pri glivičnih okužbah, kot so vaginalna vnetja.Pomaga pa tudi pri celjenju ran in regeneraciji kože.

Učinkovit je predvsem proti gripi, prehladom in okužbam zgornjih dihal, ki so jim ob prehodu poletja v jesen izpostavljeni predvsem otroci, ter proti okužbam spolnih organov in sečil ter drugim boleznim.

Danes sodijo pripravki iz škrlatnega ameriškega slamnika med najbolje prodajana in cenjena rastlinska zdravila tako v Evropi kot v ZDA. Uporabljajo se predvsem za krepitev imunskega sistema. Ameriški slamnik je tudi edina zdravilna rastlinska vrsta, ki ima s kliničnimi študijami dokazan imunostimulativno delovanje, kar je tudi leta 2008 potrdila Evropska Agencija za Zdravila.

Priporočilo Evropske agencije za zdravila

Po priporočilih Evropske agencije za zdravila v zdravstvene namene uporabljamo iztisnjen sok iz nadzemnih delov škrlatnega ameriškega slamnika. Uporabljamo ga za zdravljenje prehlada. Z zdravljenjem začnemo čimprej ob prvih znakih in nadaljujemo do ozdravitve, vendar ne več kot 10 dni. Uporaba se odsvetuje otrokom mlajšim od enega leta (zaradi nerazvitosti imunskega sistema).

Opozorila !!!

Pri težjih avtoimunih boleznih kot je lupus, multipla skleroza, tuberkuloza, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom. Če ste alergični na družino marjetic, ste lahko tudi na ameriški slamnik. Dolgotrajna raba lahko učinke rastline oslabi. Večji odmerki lahko občasno povzročijo omotičnost in slabost z bruhanjem.