Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Lipov  med

900 g – 12,00 €

450 g – 7,00 €

250 g – 5,00 €

130 g – 3,50 € 

 

Lipov med je po svojih senzoričnih lastnostih lahko raznovrsten, saj so te odvisne od vrste cvetov, na katerih so čebele nabrale nektar. Značilno zanj je, da je dokaj svetel in po okusu srednje do močno, celo zelo močno sladek, ter da ima pekoč pookus po sladkem. Pri tem tipu je obvezno navzoč tudi okus po kislem, ta pa je šibko do srednje močno izražen. Lahko je zelo prijetnega vonja: po sadju, tudi po kuhanem sadju ali kompotu, po travniških cveticah (vijolice, regrat), alpskih cveticah, po travniku, vosku.

V ljudskem zdravilstvu je med cenjen kot živilo, ki veča umsko in telesno moč – še posebej pri otrocih, izboljšuje zdravje in počutje, krepi srčno mišico in ugodno deluje pri obolenjih srca, deluje dezinfekcijsko in krepilno pri prehladih, pomirja pri živčnih napetostih in pred spanjem ter krepi organizem med boleznijo in po prestani bolezni.

Barva: Lahko je zelo različna, od slamnato rumene do rjave. Odvisna je od vrste rastlin in deleža medu iz mane.
Bistrost: Po večini je moten, le redkokdaj bister.
Kristalizacija: Hitro kristalizira, kristali so lahko zelo drobni ali veliki in grobi. Barva kristaliziranega medu je svetlejša od nekristaliziranega, lahko je od svetlo rumene do svetlo rjave.