Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Med

med-cvetlicni

Med je sladka in židka tekočina, ki jo čebele in druge žuželke proizvajajo iz cvetličnega nektarja (medičine) ali iz mane, ki jo izločajo kljunate žuželke (uši, …). Čisti med ne sme vsebovati nobenih dodatkov, denimo vode ali drugih sladil.Tekoči med se ne pokvari, lahko edino kristalizira v trdno stanje. Nazaj v tekočino ga pretvorimo s segrevanjem do 45°C – če to mejo presežemo, med izgubi zdravilne lastnosti. Zaradi velike koncentracije sladkorja z osmotskim razkrojem uničuje bakterije.

Kaj vsebuje med?

  • VITAMINE : C,B1, B2, B6, A, D, E, K,
  • VODO : 15-20 %,
  • AROMATIČNE SNOVI : različne arome,
  • HORMONE : rastne hormone, acetilholin,
  • AMINOKISLINE : treonin, prolin, serin, valin…,
  • KISLINE : citronska, jabolčna, mlečna, ocetna…,
  • SLADKORJE ( prevladujejo ): sadni sladkor 33-42 % ( fruktoza ), grozdni sladkor 27-36 % ( glukoza ), trsni sladkor 1-4 % (saharoza ), dekstrin ( 1-2 %),
  • MINERALE : natrij, kalij, fosfor, kalcij, železo, magnezij, baker,
  • ENCIME : so beljakovine,pospešujejo hitrost kemičnih reakcij, ter omogočajo presnovo v živih bitjih pri telesni temperaturi.

Uporaba medu:

  • okrepi telo, zlasti po bolezni,
  • je sladilo,
  • je hiter vi energije,
  • lajša vsakdanje tegobe,
  • opekline,
  • odrgnine,
  • prehladna obolenja,
  • spodbuja rast kosti in zob pri otrocih,
  • v  telesu deluje protibakterijsko in pomaga organizem obvarovati pred raznimi boleznimi.